Regionstyrelse utan marginaler

Dagens viktiga punkt var budget och skattesats för 2017. Budgeten sattes i våras men så här på hösten finns chansen att justera den och beslut om skattesatsen för kommande år ska tas.

Jag kan bara gissa hur diskussionerna gick bland majoritetsblocket men jag är glad att Björn Jansson (S) höll emot och en skattehöjning uteblev. Gotlands höga skatt behöver verkligen inte bli högre! Däremot måste det bli ordning och reda i ekonomin och där har inte Björn varit lika framgångsrik.

En svag budget i våras byts mot en ännu svagare nu, helt utan marginal. Inte ens om nämnderna håller sina budgetar finns pengar kvar att återställa underskottet från 2017. Eftersom det inte ser ut att finnas några pengar till det i år heller kommer hela förra årets underskott behöva återställas 2018, så säger kommunallagen. De partier som vinner valet 2018 kommer alltså få börja med att betala av de underskott de rödgröna drog på sig sitt första år. Som det ser ut nu är jag rädd att det kommer finnas underskott från 2016 och 2017 som också ska återställas.

Det är främst hälso- och sjukvården som har ekonomiska problem. Trots att deras budget ökar med 7,7% samtidigt som landstingens kostnadsökningar är i snitt runt 4% så ser man inte ut att få det att gå ihop. Här, precis som i övriga region Gotland, behövs bättre ledning. Ge sjukhuset en ny styrelse som har professionella ledamöter med kunskap om styrning och ledning. Då ger vi den gotländska sjukvärden bättre förutsättningar att ge gotlänningarna den bästa vården och samtidigt hålla sig inom beslutat budget.

En ljusglimt finns dock i investeringsbudgeten. Vi fick de rödgröna att gå med på att lägga 5 miljoner kr på belysning på landsbygden. Det har på senare tid varit en av alla de saker som gått emot landsbygden och därför känns det bra att vi borgliga partier kan ge resurser till det.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.