Gotland kommer alltid vara Gotland

I måndags valdes jag åter in i regionstyrelsen på Gotland. Två dagar senare fick jag debatera Sveriges nya regionindelning i Radio Gotland.

Moderaterna, Centern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet gav sin syn på den nya regionindelningen. Vi var alla överens om att det både finns fördelar och nackdelar men vi tolkar möjligheterna olika.

För det första kommer regionindelningen förändras. Utredningens direktiv är väldigt tydliga på det. Det som är viktigt för Gotland att vi kommer överens om vilka krav vi ska ställa. Det är bara om vi är tydliga med dem i förhandlingarna som vi kan få in dem i regionbeslutet.

För det andra finns det mycket att tjäna på större regioner. Framförallt ställer ny sjukvård större krav och där får Gotland svårt att hänga med ensamma. Det som är viktigt för politiken på Gotland är att se till att det blir så bra som möjligt för Gotland. Där kan vi göra skillnad.

För det tredje kommer Gotland alltid vara Gotland. Om diskussionen bara kommer handla om ifall vi ska skriva Region Gotland eller Gotlands kommun. Då kommer vi få problem!

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.