Långt, uddlöst, fullmäktige med vass avslutning

Fullmäktigemötet 15 juni på Gotland är historiskt!

Jag tror det är första gången som alla är överens om budgeten. Efter att i 5 år ha blundat för att underskotten skenar har nu S+V+MP vaknat. De har insett det som vi har vetat hela tiden, att det är viktigt med ordning och reda. Mötet 15 juni var alltså historiskt på så sätt att S+V+MP är beredda att ta ansvar för sin dåliga ekonomi. 

De flesta av oss vet att om pengarna inte räcker så måste man ändra något. De som gått till sin chef på jobbet och sagt att man måste få högre lön för att man gjort av med alla pengar vet att det inte fungerar. För två år sedan gick S+V+MP till gotlänningarna och sa att de måste ha mer skattepengar för de hade gjort av med alla pengar. De fick mer pengar och nu är även de slut. Nu har S+V+MP vaknat och insett det som alla vet. Om pengarna är slut så måste man ändra något. 

Utöver budgeten hade vi 41 ärenden som skulle få ett beslut. Många av dem utan diskussion men mängden ärenden gjorde att vi blev sittande till efter 7 på kvällen. De första 5 timmarna rullade på utan motsättningar. Alla var överens och det kan inte ha varit speciellt spännande att lyssna på. Då, på sista ärendet blev mötet historiskt igen. Ett nytt parti tog plats i fullmäktige. Egentligen har de suttit där sedan i höstas men hittills har de inte tyckt att några ärenden var viktiga nog att yttra sig i. 

Inte förrän vi skulle fatta beslut om en avsiktsförklaring med Migrationsverket tog de till orda. Näringsliv, budget, belysning på landsbygden och många andra frågor har inte varit viktiga nog att ha åsikt om. Men en avsiktsförklaring om att hjälpa 250 människor ville de stoppa. Varje år flyttar över 2000 människor till Gotland. Varför skulle ön gå under av att det kommer ytterligare 250 människor?

Vårt största problem på Gotland är att 2000 människor lämnar ön varje år, inte att 250 behöver komma hit för att få hjälp. När jag kom till Gotland togs jag emot med öppna armar. Det vill jag återgälda genom att ta emot andra med öppna armar!

Välkomna till Gotland, oavsett var ni kommer från!

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.