Decemberuppgörelsen

För några veckor sedan sa Stefan Löfven (S) att han idag, 29 december, skulle utlysa ett extraval. Efter en uppgörelse mellan regeringspartierna och Allianspartierna, Decemberöverenskommelsen, har han beslutat att inte utlysa extraval.

Det innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer fortsätta regera Sverige med den Alliansbudget som röstades igenom för några veckor sedan. I Vårpropositionen kan de göra mindre ändringar på budgeten, men till exempel inkomstskatterna kan de inte påverka.

Decemberöverenskommelsen reglerar hur vi väljer statsminister och beslutar om budget i de fall när vi har minoritetsregeringar i Sverige, vilket vi har haft stora delar av 1900-talet samt innevarande och föregående mandatperiod.

Decemberöverenskommelsen innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går med på de principer Alliansen arbetat för i flera år och presenterade i tidningen Dagens Nyheter senast i början av december. I och med överenskommelsen har Socialdemokraterna accepterat att de inte längre kan styra landet ensamma utan behöver stöd av andra partier för att kunna regera. Samtidigt förbinder sig Socialdemokraterna och Miljöpartiet att släppa fram en Alliansregering i den händelse att Alliansen skulle kunna samla det största regeringsunderlaget.

Decemberöverenskommelsen säger ingenting om hur det vardagliga arbetet i riksdagen ska gå till. Fram till valet 2018 kommer regeringen lägga fram över tusen förslag till riksdagen och i vart och ett av dem kan Alliansen rösta mot. Om något annat parti också röstar mot så faller förslaget, som fallet var med regeringens förslag om att ta bort Vårdvalet eller att fördröja byggandet av Förbifart Stockholm.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.