Nytt styre men samma röra

Idag valde Gotlands nya fullmäktige en ny regionstyrelse och nya regionråd. Det är dock inte mycket som känns nytt. Ett av Åke Svenssons (S) första beslut för fyra år sedan var att avskaffa utmaningsrätten som gav gotlänningar möjligheten att föreslå bättre lösningar.

Nu blir ett av hans första beslut att slå nytt rekord i antal heltidspolitiker. Under vår majoritet hade vi som mest 3 kommunalråd på heltid men i praktiken hade vi 4. Nu ökar Åke Svensson (S) till 4 regionråd men i praktiken 6. Några av dem delar visserligen på posterna men eftersom andra ersättningar trillar in så kommer gotlänningarna i praktiken få betala för Åkes 6 regionråd.

Inte ens Åke Svensson (S) vet hur mycket extra det här kommer kosta. Det bryr han sig nämligen inte om att ta reda på innan han beslutar om det. För någon vecka sedan presenterade han sin budget för nästa år och där fanns inga extra pengar för att gruppen av regionråd skulle bli större. Han säger själv i dagens GA att han ska be någon räkna på det efter att beslutet är fattat. Kommer han peta några regionråd om det visar sig för dyrt?

Under mötet fick vi ytterligare en dålig nyhet. Sossarna i Stockholm har beslutat att stänga Bromma Flygplats. För Gotlands del innebär det att det blir svårt att pendla till arbete i Stockholm när man bor på Gotland. Jag har själv pendlat i 13 år och jag vet hur mycket längre tid det tar att pendla via Arlanda. Flygresan tar längre tid, springandet på flygplatsen tar längre tid (Arlanda är mycket större än Bromma) och resan till jobbet tar längre tid om man inte jobbar vid Stockholms centralstation. För min del ökar restiden från 1 till 2 timmar enkel väg.

Jag är rädd att dagen bara visat oss början på de kommande fyra årens kaos. Beslut i fullmäktige utan att ha en aning om vad de kostar samt Sverigefientliga beslut från de rödgröna i Stockholm!

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.