Politikerpensioner

I helgen kom utredningen om framtida politikerpensioner, eller omställningsstöd som man oftast läser om i media. Det vill säga den ersättning som heltidspolitiker får när de slutar som politiker, antingen frivilligt eller för att de förlorar väljarnas förtroende.

Heltidspolitiker är 3% av alla politiker. På Gotland är det 5 st, Åke Svensson (S), Hanna Westerén (S), Stefaan de Maecker (MP), Brittis Benzler (V) och Lena Celion (M). När Stefaan är föräldraledig går Isabel Enström (MP) och är under ett halvår heltidspolitiker. Alla vi övriga är fritidspolitiker och kan aldrig få omställningsstöd. Den ersättning (mötesarvode) vi får är dessutom inte pensionsgrundande. I praktiken innebär det att 97% av alla politiker får sämre pension än om de hade stannat kvar på sina ordinarie arbeten. I det här nya förslaget ändras det så att fritidspolitiker får samma pensionsavsättningar som om de hade jobbat på sitt ordinarie arbete. Det tycker jag är bra!

Det som är allra viktigast är att man begränsar omställningsstödet för heltidspolitiker. Tidigare har man kunnat få ersättning från samhället i upp till 15 år och i vissa fall till och med ännu längre. Det begränsas nu till 3 år. En stor förbättring!

Däremot räknas ersättningen inte ner med övriga inkomster de två första åren. Där ger jag utredningen underkänt. Som politiker kan man ta tjänstledigt för politiska uppdrag. När man avslutar sitt uppdrag går man då direkt tillbaka till sitt ordinarie arbete och skall då inte ha något omställningsstöd!

Utredningen föreslår att de nya reglerna skall gälla för nya politiker efter valet 2014. De som redan har haft heltidsuppdrag fortsätter med de gamla reglerna. Jag tycker att man borde se över möjligheterna att skriva om avtalen. Det finns ändå politiker som tycker att även de skall ha rimliga villkor.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.