Vobba

Läste på SVT.se om att Försäkringskassan har problem med att det blir vanligare att man vobbar, dvs är hemma med sjukt barn och jobbar hemifrån. Ordet vobbar är en blandning mellan att jobba och vabba (VAB=Vård Av Barn).

Försäkringskassan upplyser om att man kan bli återbetalningsskyldig om man skriver jobbmail samtdigt som man tar ut ersättning från dem. Det är ju självklart! Våra trygghetssystem skall hjälpa till när man av någon anledning inte kan jobba.

På mitt jobb är det vanligt att man vobbar. Notera dock att ordet vobba låter mer likt jobba än vabba. För mig innebär vobba att man jobbar hemifrån för att barnen är för sjuka för att vara på förskola/skola men tillräckligt friska för att inte behöva tas om hand om hela tiden. Då jobbar man hemifrån men tar INTE ut någon ersättning från Försäkringskassan. Man jobbar ju! Och då skall man få lön från sin arbetsgivare!

En ordlista för att hjälpa till:

Vabba = Vara hemma med sjuka barn som måste tas om hand om. Man får ersättning från Försäkringskassan. Man gör inget jobb åt sin arbetsgivare, barnen behöver ju dig!

vobba = Jobba hemifrån eftersom barnen inte kan vara på förskola/skola. Man får lön från sin arbetsgivare eftersom man jobbar. Bygger på en överenkommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare. Försäkringskassan är inte inblandad.

jabba = Har inget med arbete eller barn att göra. Utförs av boxare i boxningsringen.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.